Ekumenický pohľad na reformáciu

ECAV na Slovensku a Združenia evanjelických duchovných pripravili Teologickú konferenciu 2021, ktorá sa uskutočnila v dňoch 25. – 27. októbra 2021 v hoteli Satel v Poprade. Téma teologickej konferencie bola „Ekumenický pohľad na reformáciu“ a niesla sa v duchu biblických slov:

Jedno je telo a jeden Duch, ako ste aj boli povolaní k jednej nádeji svojho povolania.“ (Ef 4,4)

„To, čo nás spája je väčšie než to, čo nás rozdeľuje.“ Ján XXIII.

V utorok 26.10.2021 bola teologická konferencia tematický zameraná na dokument „Od konfliktu k spoločenstvu“. Pozvanie v tento deň prijali a aktívne sa zúčastnili členovia Ekumenického spoločenstva cirkví a náboženských spoločností na území mesta Košice: moderátor Dušan Havrila, zástupca moderátora a dekan Teologickej fakulty Radoslav Lojan, emeritný moderátor a rímskokatolícky kňaz Anton Konečný, rímskokatolícky kňaz Miroslav Gira a tajomníčka Dáša Fedorková. Účastníkmi boli aj členovia diecéznej komisie pre ekumenizmus pri Košickej arcidiecéze: Zora Kuchárska za Hnutie fokoláre a rímskokatolícky kňaz Ladislav Varga.

Účastníkov konferencie privítal generálny biskup ECAV Ivan Eľko, ktorý spomenul, že je to prvý krát, čo sa na konferencii ECAV zúčastňujú aj pozvaní hostia z Rímskokatolíckej cirkvi. Potom sa prihovoril J. E. Mons. ThDr. ICLic. Ján Kuboš, PhD., pomocný biskup a diecézny administrátor Spišskej diecézy. Za naše Ekumenické spoločenstvo Košice sa účastníkom konferencie prihovoril Mons. Anton Konečný. Nasledovala prednáška prítomného Prof. Dr. Theodora Dietera z Inštitútu pre ekumenický výskum v Štrasburgu: „Od konfliktu k spoločenstvu“ – náročná cesta, veľký úspech a pretrvávajúca výzva“. Po nej nasledovala živá diskusia.

Po prestávke nasledovala online prednáška Prof. Dr. Ľubomíra Žáka z Pápežskej Lateránskej univerzity v Ríme. Hovoril na tému: Dokument „Od konfliktu k spoločenstvu“ (2013) vo svetle vývoja postoja Katolíckej cirkvi k Martinovi Lutherovi a jeho reformačnému hnutiu. Prednáška bola dynamická, historicky dobre fundovaná a nevyhýbala sa kritickým prvkom. V závere a najmä v diskusii prednášajúci ponúkol vízie, ktoré sa týkajú ako ECAV tak aj KC: MODLIŤ SA – ŠTUDOVAŤ–KRÁČAŤ–VIESŤDIALÓG.

Po týchto nosných prednáškach nasledovali tri workshopy, na ktorých účastníci hovorili v zmiešaných a menších skupinách o otázkach dokumentu, či praktického ekumenického života. Vybrať si mohli z tém: EucharistiaPísmo a tradícia Pohľad vpred, (spoločné) chápanie Cirkvi a jej misia.

Večer sa uskutočnila Ekumenická bohoslužba v Evanjelickom a.v. kostole v Poprade založená na Lundskej liturgii.

Táto ekumenická bohoslužba, s jej poriadkom jednotlivými prvkami a čítaniami, je liturgickým vyjadrením od konfliktu k spoločenstvu a bola použitá na začiatku roku 500. výročia reformácie. V deň, kedy si protestanti každoročne pripomínajú pamiatku reformácie, teda 31. októbra v roku 2016 v katedrále v švédskom meste Lund. Spoločne s najvyššími predstaviteľmi svetového luteránskeho zväzu generálnym tajomníkom Martina Junge a prezidentom biskupom Munibom Younanom, ju slávil pápež František a kardinál Kurt Koch, predseda Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov. Následne bola použitá mnoho ráz počas roku 2017 pri podujatiach k 500. výročiu reformácie.

V utorok na večernej ekumenickej bohoslužbe v Poprade privítal bratov a sestry v Kristovi Ján Hroboň biskup Západného dištriktu ECAV na Slovensku. Spolu s ním slávil bohoslužbu Mons. Jozef Haľko rímskokatolícky pomocný biskup Bratislavskej arcidiecézy. Záznam z nej si môžete pozrieť tu: Záznam Ekumenickej bohoslužby, 26.10.2021 v Poprade

Zapísala: Dáša Fedorková

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *