Teologicko-pastoračná konferencia k 20. výročiu podpísania dohody o vzájomnom uznávaní krstu

ES KE dáva do vašej pozornosti Teologicko-pastoračnú konferenciu k 20. výročiu podpísania dohody o vzájomnom uznávaní krstu medzi Evanjelickou cirkvou a. v. na Slovensku a Katolíckou cirkvou. Online konferencia sa uskutoční dňa 15. 6. 2021 od 15.00 h prostredníctvom aplikácie Zoom v rámci 20. výročia podpísania Dohody o svätom krste (Text dohody https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/ekumenicke-dokumenty/c/text-dohody-o-svatom-krste), ktorú podpísali predstavitelia Katolíckej cirkvi obidvoch obradov a Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku dňa 4. júna 2001.

Predstavitelia cirkví v nej vyznali tú istú vieru v trojjediného Boha – Otca, Syna a Ducha Svätého – a spoločnú vieru v sviatosť svätého krstu na základe biblického učenia. „V dohode sme vyjadrili toto spoločné presvedčenie o krste: Krst ustanovil Ježiš Kristus, náš Spasiteľ, a poveril cirkev, aby ho udeľovala. Krst z vody a z Ducha Svätého včleňuje do Kristovho tela, ktorým je cirkev. Krstom máme účasť na živote, smrti a zmŕtvychvstaní Ježiša Krista,“ uviedol predseda Konferencie biskupov Slovenska a bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. „Z tohto nášho vzájomného uznania krstu vyplýva, že sa vzájomne uznávame ako kresťania, bratia a sestry v Kristovi. Krst nás začleňuje do jedného Kristovho tela, do spoločenstva, ktoré, hoci nie je úplné, je predsa skutočné,“ poznamenal Ján Hroboň, biskup Západného dištriktu ECAV na Slovensku.

Ako ku konferencii uviedla Nunvářová, „traja teológovia z Ríma, Milána a nemeckého Bensheimu na nej predstavia ekumenické dialógy na najvyššej úrovni, ktoré sa venovali otázke krstu,“. Trojica slovenských duchovných z gréckokatolíckej cirkvi, rímskokatolíckej cirkvi a ECAV sa v druhej časti konferencie podelia o skúsenosti s uplatňovaním dohody o uznávaní krstu vo farnostiach a cirkevných zboroch a zamyslia sa nad tým, čím je učenie a krstná prax tej druhej cirkvi pre ich cirkev darom. Okrem toho sa podľa slov Nunvářovej pripravuje aj spoločná slávnostná ekumenická bohoslužba.

Informačné video: https://www.youtube.com/watch?v=E4CHtGK3IF0

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *