Príhovor predsedu Ekumenickej rady cirkví na stretnutí s pápežom Františkom

Bratislava 12. septembra (TK KBS) Prinášame príhovor, ktorý predniesol Ivan Eľko, generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, predseda Ekumenickej rady cirkví na Slovensku na ekumenickom stretnutí so Svätým Otcom na apoštolskej nunciatúre.

Vaša Svätosť, pápež František, drahý brat v Ježišovi Kristovi!
Pokladám si za veľkú česť a privilégium privítať Vás na Slovensku a srdečne Vás pozdraviť v mene siedmich členských cirkví a piatich pozorovateľských cirkví a náboženských spoločností Ekumenickej rady cirkví na Slovensku, ako jej predseda.

Slovensko prežíva zvláštny čas, z mnohých hľadísk. Je zvláštny – a zároveň vzácny – aj z hľadiska ekumenického. Minulý rok sme si pripomenuli 490. výročie prednesenia Augsburského vyznania. Ekumenická prekladateľská komisia kresťanom na Slovensku dala do ruky vzácny dokument „Od konfliktu k spoločenstvu“. Chceme ho spoločne študovať ako rímskokatolícki a evanjelickí teológovia a duchovní na spoločnej teologickej konferencii. Rovnako ho doporučujeme ako múdre a budujúce čítanie našim miestnym ekumenickým spoločenstvám.

Zároveň je tento rok rokom dvadsiateho výročia prijatia dohovoru o vzájomnom uznávaní si Krstu svätého. Na Slovensku to bola prelomová ekumenická udalosť, týkajúca sa rímskokatolíckej cirkvi oboch obradov, Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania a Evanjelickej cirkvi metodistickej. Máme odvahu viery ponúknuť pripojenie sa k dohode aj ďalším cirkvám. Tešíme sa, ako tému Krstu svätého a jeho ekumenických dôsledkov zdôrazňujete Vy, Vaša Svätosť, pápež František, napríklad vo Vašom prejave pri stretnutí so zástupcami Svetového luteránskeho zväzu, dňa 25. júna tohto roku.

Cirkev sa vo svojej histórii štiepila v časoch veľkých vieroučných a spoločenských kríz. Protestantské cirkvi na Slovensku – dedičia reformácie zo 16. storočia a ďalších prebudeneckých hnutí, vznikli v dôsledku krízy stredovekej zbožnosti i renesančného typu pápežstva. Vtedy platila schéma, že kríza jedného dáva šancu vyrásť druhému, ktorý sa snaží o autentickejšie kresťanstvo.

Cítime, že dnes nás už takáto schéma nemôže uspokojiť. Túžime, aby platilo niečo iné: v dobre a napredovaní jedného, je ukryté aj dobro a napredovanie druhých. Dnes už nemôžeme mať žiadnu radosť zo sledovania kríz a konfliktov, umenšovania počtov, pohasínania viery. To nás všetkých spoločne sťahuje dolu. Tešíme sa z napredovania a rastu iných! Chceme si žehnať a hľadieť na seba prajne.

Takto pozeráme aj na Vašu návštevu na Slovensku, Vaša Svätosť, pápež František a na jej ovocie. Budeme sa nesmierne tešiť, ak ona prehĺbi záujem o verný kresťanský život u našich milých sestier abratov rímskych katolíkov. Takto pozeráme aj na Vaše globálne účinkovanie ako vrcholného predstaviteľa rímskokatolíckej cirkvi. Takto pozeráme aj na účinkovanie dôstojných bratov slovenských rímskokatolíckych biskupov. Rovnako aj na účinkovanie miestnych kňazov a všetkých dobrovoľne slúžiacich laikov. Ak celá táto nesmierne široká a bohatá služba ľudským dušiam, konaná či na globálnej, alebo na miestnej úrovni, je konaná z pozícií starých ekumenických vyznaní kresťanskej viery, z vernosti Písmu, zo skutočnej, Kristovej lásky a z odmietnutia kompromisov so svetom, potom prináša požehnanie nie len tým, ktorým je táto služba priamo určená, ale mnohým ďalším, v iných cirkvách. Sme presvedčení, že z duchovného požehnania jednej cirkvi môžu mať úžitok aj iní, z iných cirkví. Opakujeme: v dobre jedného je ukryté aj dobro ďalších.

Vaša Svätosť, pápež František, drahý brat v Ježišovi Kristovi, vitajte a prežite na Slovensku bohaté a požehnané dni! Prajeme Vám dar dobrého telesného zdravia a sily, v Kristovej láske sa obnovujúce pastierske srdce a vedenie Ducha Svätého pre Vaše slová, rozhodnutia a postoje.

Tešíme sa a vážime si, že v tejto vzácnej chvíli tu môžeme byť všetci spolu v tomto ekumenickom spoločenstve. Prijmite, prosím, tento náš úprimne vyslovený pozdrav.

Ivan Eľko, generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, predseda Ekumenickej rady cirkví na Slovensku.

Zdroj: https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20210912027

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *