Napísali o nás

Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov. Chcete dôkaz, že ekumenizmus nie je teória, ale žitá realita? Zájdite do Košíc

Duchovní rôznych cirkví sú nielen spolupracovníkmi, ale stali sa priateľmi. Ekumenické spoločenstvo funguje už takmer 30 rokov.

Počas prebiehajúceho Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov sa viaceré kresťanské cirkvi a denominácie spoločne stretávajú na ekumenických bohoslužbách. Príkladom ekumenickej spolupráce nielen počas jedného týždňa, ale počas celého roka sú Košice.

V metropole východu už od roku 1994 funguje Ekumenické spoločenstvo cirkví na území mesta Košice (ES), v ktorom viaceré kresťanské cirkvi spoločne pripravujú rôzne aktivity. Známym je napríklad Ekumenický pašiový sprievod, keď veriaci spolu so svojimi duchovnými predstaviteľmi kráčajú mestom a zastavujú sa pri jednotlivých kresťanských chrámoch.

„Veľká noc sa pre mňa začína práve týmto pašiovým sprievodom. Po spoločnom putovaní sa každý vráti do svojho kostola či modlitebne a v domácom prostredí to doznieva a vrcholí,“ hovorí tajomníčka ES Dáša Fedorková.

V septembri sa zasa na spoločnej ekumenickej bohoslužbe stretajú študenti vysokých škôl, aby spolu s predstaviteľmi akademickej obce a zástupcami cirkví prosili o pomoc Ducha Svätého. Dáša Fedorková približuje, že s touto iniciatívou prišli študenti Technickej univerzity v Košiciach, ktorí niečo podobné zažili v Poľsku.

Ekumenické spoločenstvo tiež každoročne v októbri organizuje poďakovanie za úrodu, pripravuje ekumenický program v rámci Festivalu sakrálneho umenia a na záver roka pred Vianocami ponúka Adventný večer Božieho slova a hudby.

Ako ďalej približuje Dáša Fedorková, ekumenizmus nie je len o spoločných modlitbách. „Okrem týchto nosných aktivít ES spolupracuje na rôznych konferenciách, tretí rok sa rozvíja spolupráca so Zakarpatskou Ukrajinou, kde sa rozvíjajú ekumenické vzťahy. Tiež si vymieňame skúsenosti v charitatívnej a sociálnej oblasti,“ vymenúva Fedorková.

Zdroj na: https://svetkrestanstva.postoj.sk/97140/chcete-dokaz-ze-ekumenizmus-nie-je-teoria-ale-zita-realita-zajdite-do-kosic

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *