Primátor mesta Jaroslav Polaček prijal zástupcov košického ekumenického spoločenstva cirkví

V Košickej historickej radnici na Hlavnej ulici v Košiciach prijal v pondelok (14. 1. 2019) primátor mesta Košice Jaroslav Polaček zástupcov Ekumenického spoločenstva cirkví a náboženských spoločností na území mesta Košice.

Okrem primátora sa slávnostného novoročného stretnutia so vzácnymi hosťami zúčastnili aj námestníčka primátora Lucia Gurbáľová, a predseda Komisie cirkví pri košickom mestskom zastupiteľstve, Bernard Berberich. Slávnostného prijatie poctil svojou prítomnosťou aj prezident Slovenskej republiky v rokoch 1999 – 2004 Rudolf Schuster.

„Košice sú známe ako mesto tolerancie a porozumenia, sú mestom multietnickým a multikultúrnym, čo je výsledok dlhoročného harmonického spolužitia ľudí rôznych národov a národností, rás a náboženského presvedčenia. Som presvedčený o tom, že práve vďaka tomuto nekonfliktnému spolužitiu a dobrosrdečnosti svojich obyvateľov majú Košice špecifickú atmosféru, k čomu nemalou mierou prispieva aj košické ekumenické spoločenstvo cirkví a náboženských spoločností, ktoré je už od svojho vzniku vzorom pre ekumenické spoločenstvá nielen v mnohých iných mestách na Slovensku, ale i vo svete. Ako poslanec mestského zastupiteľstva som bol v uplynulom volebnom období členom komisie cirkví. Rád som chodil na jej zasadnutia, lebo tam bola skupina ľudí, ktorá mi vždy vedela nastaviť zrkadlo. Názory predstaviteľov cirkví v našom meste ma obohatili. Vážim si ich ešte o to viac, lebo viem, že ich práca pre mesto Košice je veľmi dôležitá. Takisto chcem, aby sa stalo tradíciou, že prvé stretnutie košickej Ekumény v novom roku bude vždy slávnostné,“ hovorí primátor mesta Jaroslav Polaček.

Ekumenické spoločenstvo (ES) vzniklo neformálne už v roku 1994, popudom vzniku bolo viacročné stretávanie sa predstaviteľov cirkví v komisií cirkví pri Mestskom zastupiteľstve Košice. Členmi spoločenstva sú: Apoštolská cirkev, Bratská jednota baptistov, Cirkev bratská, Československá cirkev husitská, Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku, Gréckokatolícka cirkev, Pravoslávna cirkev, Reformovaná kresťanská cirkev a Rímskokatolícka cirkev. Židovská náboženská obec, ako jediné nekresťanské spoločenstvo, má štatút pozorovateľa a zúčastňuje sa aktivít spoločenstva primerane obsahu svojej viery.

„Samotné stretnutie s pánom primátorom Polačekom bolo pre naše ekumenické spoločenstvo čímsi úplne novým, pretože s predchádzajúcim vedením mesta takéto stretnutie nebolo. Aj preto stretnutie hodnotíme veľmi vysoko, či už po stránke profesionálnej, formálnej, ale i po stránke neformálnej. Išlo totiž nielen o predstavenie ekumenického spoločenstva  ako celku, ale zároveň sme načrtli aj isté formy vzájomnej spolupráce s mestom Košice. Aj sám pán primátor bol veľmi ústretový v tom, že načrtol, najmä v sociálnej oblasti, akým smerom by očakával prínos ekumény, už aj v tomto konkrétnom roku, kedy mesto  Košice už nesie titul hlavného mesta dobrovoľníctva. Boli sme veľmi spokojní, a myslím že to môžem povedať nielen za seba, teologickú fakultu a rímskokatolícku cirkev, ale aj za všetkých členov ekumény, ktorú reprezentujem ako jej moderátor,“ uviedol moderátor košického ekumenického spoločenstva Radoslav Lojan.

Stretnutia zástupcov ekumenického spoločenstva sú pravidelné, pričom miestom stretnutí býva zvyčajne košický Teologický inštitút Cyrilometodskej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského Bratislava. V budove inštitútu je aj sídlo košického ekumenického spoločenstva, ktoré organizačne vedie moderátor spoločenstva. V Košiciach sa konajú každoročne viaceré významné bohoslužby a podujatia, napríklad Ekumenická bohoslužba slova koncom januára, ďakovná bohoslužba slova za úrodu v jeseni, alebo  Pašiový sprievod na Veľký piatok.

V mesiaci jún sa košické ekumenické spoločenstvo zúčastňuje na košickom Židovskom cintoríne spomienky na výročie začiatku deportácií židovských spoluobčanov. Ekumenické spoločenstvo cirkví a náboženských spoločností na území mesta Košice pripravuje v spolupráci s mestom už tradične každý rok v novembri Festival sakrálneho umenia, do ktorého aktívne vstupuje košická ekuména v rámci každej cirkvi, koordinovanými bohoslužbami. V rámci festivalu pripravujú Ekumenický koncert, ekumenickú bohoslužbu, výstavu v spolupráci s K91 v priestoroch teologickej fakulty a mnohé sprievodné aktivity.   K spoločným podujatiam s mestom patrí i kultúrny program ekumenického spoločenstva v rade predvianočných programov v meste Košice, vždy v posledný adventný večer, 23.decembra.

Pôsobenie v rámci Komisie cirkví pri Mestskom zastupiteľstve v Košiciach umožňuje ekumenickému spoločenstvu aktívne vstupovať na pôdu správy mesta a spolupráce s jeho predstaviteľmi. Na návrh Komisie cirkví schválili poslanci Mestského zastupiteľstva pre ekumenické spoločenstvo Cenu mesta Košíce ktorá bola odovzdaná spoločenstvu dňa 7. mája 1998 pri príležitosti Dňa mesta Košíc „za utváranie dobrých vzťahov medzi cirkvami, náboženskými spoločnosťami a občanmi mesta Košice.

Na záver slávnostného prijatia sa všetci hostia podpísali do Pamätnej knihy mesta Košice.

Zdroj: https://www.kosice.sk/clanok/primator-mesta-jaroslav-polacek-prijal-zastupcov-kosickeho-ekumenickeho-spolocenstva-cirkvi

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *